Da bismo vam olakšali pripremu praznične trpeze, osmislili smo
tri različita menija za čiju pripremu treba da izdvojite od tri do sedam
hiljada dinara, shodno vašim mogućnostima. Ovde vam dajemo tri
praktična, ukusna i dekorativna recepta, a više ideja potražite u novom
broju "Blic žene" koji je trenutno na kioscima. Predloge za ove
delikatese dali su nam Sunčica Milićević, vlasnica keteringa "Hendmejd" i
tri sjajna kuvara - Vanja Vujanović, Nemanja Isailović i Nenad
Staletović, vlasnici keteringa "Diplomat".
ITALIJANSKE ĆUFTICE
POTREBNO JE
200 g mlevenog mesa, 1 jaje, 50 g prezli, 50 g seckanih zelenih maslina, seckani peršun, so, biber, ulje, 200 ml jogurta, sveža nana
PRIPREMA
Mleveno meso izmešajte s jajetom, začinima i maslinama. Od te mase formirajte kuglice i pecite ih u tiganju sa malo masnoće. Ispečene ćuftice nanižite na ražnjić, a uz njih poslužite gušći jogurt pomešan sa sveže seckanom nanom.
UMOTANA JAJA
POTREBNO JE
6 tvrdo kuvanih jaja, 3 veze blitve, 100 g starog kačkavalja, 2 jajeta, čen belog luka, suvi biljni začin, biber, prezle
PRIPREMA
Blitvu očistite, operite je i obarite, a zatim što sitnije iseckajte. Pomešajte je sa sitno rendanim kačkavaljem, jednim umućenim jajetom i sitno seckanim belim lukom, pa začinite po ukusu.
Kuvana jaja oljuštite, pa svako uvaljajte u smesu od blitve, zatim u prezle, pa u umućeno jaje, a na kraju opet u prezle. Umotana jaja pržite u vrelom dubokom ulju, ali pazite da ne zagore. Vadite ih na papirnati ubrus da upiju višak masnoće.
SLANA TORTA SA KOŠTUNJAVIM VOĆEM
POTREBNO JE
ZA KORE 8 jaja, 8 kašika brašna, 8 kašika pavlake ZA FIL 500 g feta sira, 100 g oraha, 100 g pečenih lešnika, 100 g pečenih slanih badema, 100 g pistaća, 100 g indijskog oraha ZA PREMAZIVANJE 200 g kisele pavlake ZA DEKORACIJU malo crvene začinske paprike, kari, koštunjavo voće, peršunov list
PRIPREMA
Za kore umutite žumanca, brašno i pavlaku, pa dodajte sneg od belanaca. Sipajte u veći pleh i ispecite jednu koru. Torta će biti lepša ako pečete dve odvojene kore. Za nadev izgnječite feta sir i pomešajte ga s mlevenim koštunjavim voćem. Nafilujte koru, preklopite drugom, pa sa svih strana premažite pavlakom. Ukrasite začinima i seckanim, celim ili mlevenim koštunjavim voćem, a tortu okolo ukrasite seckanim peršunom.

POTREBNO JE
200 g mlevenog mesa, 1 jaje, 50 g prezli, 50 g seckanih zelenih maslina, seckani peršun, so, biber, ulje, 200 ml jogurta, sveža nana
PRIPREMA
Mleveno meso izmešajte s jajetom, začinima i maslinama. Od te mase formirajte kuglice i pecite ih u tiganju sa malo masnoće. Ispečene ćuftice nanižite na ražnjić, a uz njih poslužite gušći jogurt pomešan sa sveže seckanom nanom.

POTREBNO JE
6 tvrdo kuvanih jaja, 3 veze blitve, 100 g starog kačkavalja, 2 jajeta, čen belog luka, suvi biljni začin, biber, prezle
PRIPREMA
Blitvu očistite, operite je i obarite, a zatim što sitnije iseckajte. Pomešajte je sa sitno rendanim kačkavaljem, jednim umućenim jajetom i sitno seckanim belim lukom, pa začinite po ukusu.
Kuvana jaja oljuštite, pa svako uvaljajte u smesu od blitve, zatim u prezle, pa u umućeno jaje, a na kraju opet u prezle. Umotana jaja pržite u vrelom dubokom ulju, ali pazite da ne zagore. Vadite ih na papirnati ubrus da upiju višak masnoće.

POTREBNO JE
ZA KORE 8 jaja, 8 kašika brašna, 8 kašika pavlake ZA FIL 500 g feta sira, 100 g oraha, 100 g pečenih lešnika, 100 g pečenih slanih badema, 100 g pistaća, 100 g indijskog oraha ZA PREMAZIVANJE 200 g kisele pavlake ZA DEKORACIJU malo crvene začinske paprike, kari, koštunjavo voće, peršunov list
PRIPREMA
Za kore umutite žumanca, brašno i pavlaku, pa dodajte sneg od belanaca. Sipajte u veći pleh i ispecite jednu koru. Torta će biti lepša ako pečete dve odvojene kore. Za nadev izgnječite feta sir i pomešajte ga s mlevenim koštunjavim voćem. Nafilujte koru, preklopite drugom, pa sa svih strana premažite pavlakom. Ukrasite začinima i seckanim, celim ili mlevenim koštunjavim voćem, a tortu okolo ukrasite seckanim peršunom.
Нема коментара:
Постави коментар