среда, 12. децембар 2012.

Kuhinjski noževi mogu biti leglo zaraze

Osobama koje pripremaju hranu se savetuje da peru ruke, kako bi se sprečilo širenje bolesti, međutim, veliku opasnost od zaraze može da predstavlja i kuhinjski pribor.
Guliver/Getty images
Američki stručnjaci iz Centra za bezbednost hrane Univerziteta Džordžije su u svom eksperimentu koristili nove noževe i trenice za obradu šest vrsta voća i povrća (krastavaca, jagoda, paradajza, šargarepe i dinja sorte "kantalupe" i "medena rosa"), zagađenih minimalnom dozom virusa hepatitisa A, ili norovirusa, poznatog i kao "virus povraćanja", prenosi AFP.

Kontaktom sa takvim voćem i povrćem, kontamimnacija se prenela na više od pola upotrebljenog pribora, s kojeg se zagađenje često prenosilo na nezaraženo voće i povrće.

Jedan od autora istraživanja, Merilin Erikson, napominje da je ovaj nalaz od naročite važnosti za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.

Priznajući da bi možda bilo nepraktično prati noževe posle sečenja svake vrste voća i povrća, Eriksonova savetuje da se pribor za obradu hrane bar ne ostavlja na radnoj površini između dva obroka u ubeđenju da nije previše prljav, već ga treba oprati u mašini za sudove ili na temperaturi na kojoj se posuđe pere u takvoj mašini.

Ranija istraživanja mogućih zaraza od kuhinjskog pribora su, inače, bila koncentrisana na bakterije, dok su virusi bili zanemareni.

Jedno prošlogodišnje istraživanje je, međutim, pokazalo da je norovirus u SAD osnovni izazivač zaraza iz hrane. Unošenje u stomak samo jedne do sto čestica norovirusa, može da izazove povraćanje ili dijareju.

Нема коментара:

Постави коментар